Vi tar gärna emot synpunkter på handbokens innehåll och uppbyggnad.
För att ett behov ska uppstå behövs det ett problem eller en idé. Problemet eller idén kan komma från kommunmedborgare, strateger, politiker eller personer i linjeverksamheten. Det kan helt enkelt komma från vem som helst.
Behovet ska vara förutsättningslöst. Idéer ska få flöda fritt för att inte hämma möjligheterna innan saken är utredd.
När idén eller problemet har skapat behovet så måste behovet undersökas med en behovsanalys. Behovsanalysen ska ta upp följande:
Produkten av behovsfasen är en behovsanalys och en förstudiebeställning.
Syftet med Ett Östersund för alla är att ge alla människor samma möjligheter att delta i alla delar av samhället. För att uppnå detta måste byggd miljö, vardagliga ting, tjänster, kultur och information vara tillgänglig för alla.
Design för alla eller universell utformning innebär att offentliga och privata miljöer, produkter och tjänster utformas med utgångspunkt från mänsklig mångfald, där hänsyn tas till bland annat storlek, språk, etnicitet, kön och funktionsförmåga.
”Det är viktigt att alla aktörer i Östersund bidrar utifrån sina ansvarsområden och förutsättningar i arbetet för ett Östersund för alla. För att skapa ett inkluderande samhälle behöver offentliga och privata aktörer samverka. Även föreningar och intresseorganisationer har en viktig roll. Tillgänglighetsarbetet är en servicekedja som inte är starkare än sin svagaste länk – kommun, fastighetsägare och näringsidkare har alla lika viktiga roller.” – Ett Östersund för Alla
”Tillgänglighet och möjligheter till inflytande ska prägla alla möten och kontakter med personer som har en funktionsnedsättning. Tillgänglig information och kommunikation bidrar till att det är lätt att läsa, höra, se och förstå. Tillgänglighet handlar också om att möten ska hållas i lokaler där alla kan delta på lika villkor.” – Kunskapsguiden och Myndigheten för Delaktighet
Här kan du läsa mera om:
Myndigheten för delaktighet; https://www.mfd.se/
Dessa principer ha definierats av European Institute for Design and Disability och inkluderas i Stockholm Declaration, 2004
Att jobba med Ett Östersund för alla kräver att projektet drivs utifrån värdering och principer för universell design, skapa förutsättningar för allas delaktighet, samt utforma information, kommunikation och möten utifrån mångfald.
2.1.2.1 Behovsanalys
2.1.2.2 Förstudiebeställning