Vi tar gärna emot synpunkter på handbokens innehåll och uppbyggnad.
Huvudsyftet med nedsänkta regnväxtbäddar även kallade biofilter och växtbevuxna infiltrationsbäddar är att vattnet som leds till dem infiltrerar och renas av växter och filtermaterial genom en kombinerad rening. Rätt utformning och val av filtermaterial är avgörande för att biofilter ska rena dagvattnet. Genom att låta dagvattnet filtreras uppnås en avskiljning av partikulära och lösta föroreningar innan dagvattnet transporteras vidare.
Biofilter kan byggas i olika skalor från små lokala reningsanläggningar i en tätbebyggd miljö till stora end-of-pipe-anläggningar för rening av dagvatten från större avrinningsområden innan utsläpp till recipienten.
Biofilter kan vara en estetiskt tilltalande och naturnära teknik som kan integreras i både nya och befintliga stadsmiljöer.
Vinterförhållanden kan påverka reningen till viss del men överlag fungerar biofilter även i kallare klimat.
Varje område där ett biofilter kan bli aktuellt har sina platsspecifika förutsättningar såsom önskad vegetation (örter, gräs, buskar eller träd), omgivande jordlager (lera eller genomsläpplig mark), läge, tillrinning till biofiltret och marknivåer. Det är svårt att ge exakta rekommendationer för hur biofilter ska utformas eftersom alla områden har sina speciella förutsättningar och att biofilter är en flexibel konstruktion med mycket stor variation på utformning. De tekniska aspekterna i avsnitt 3.1.1 ska därför ses som generella.
Dimensionering av nedsänkt regnväxtbädd bestäms i samråd med Östersunds kommun, Avfall VA.
Några aspekter som anses viktiga är
Se figur