Vi tar gärna emot synpunkter på handbokens innehåll och uppbyggnad.
Fördröjningsmagasin kan utformas på flera olika sätt, där valet av magasinstyp beror på syfte och förutsättningar som finns för fördröjningsmagasinets avrinningsområde.
En typ av fördröjningsmagasin är ett magasin med otät konstruktion (perkolationsmagasin) som bygger på principen att dagvatten leds via inloppsledning in i magasinet och sedan tillåts tränga ut i den omgivande marken. Avskiljning av föroreningar sker genom fysikalisk eller kemisk fastläggning i magasinet och i omgivande marklager samt genom mikrobiell nedbrytning.
Även täta fördröjningsmagasin kan vara ett bra alternativ i vissa områden, det kan bland annat utformas som betonglådor eller som rörmagasin. Magasinen bör vara spolbara för att undvika igensättning.
Fördröjningsmagasin för dagvatten ska dimensioneras enligt Svenskt Vatten P105 och P110 i samråd med Östersunds kommun, Avfall VA.
Utformningen av fördröjningsmagasin perkolationsmagasin kan se ut på olika sätt men principen är en utschaktad grop fylld med makadam eller annat grovkornigt material med stor hålrumsvolym. Makadammagasin kan fördelaktigt användas när det är mindre volymer som ska fördröjas. Då möjlighet finns för trädplantering ovan magasinet.
Ett annat alternativ på perkolationsmagasin är att använda ett system med plastbackar. Dessa kan staplas på och vid sidan om varandra och lagringskapaciteten av vatten är stor. Jordarten där magasinet anläggs bör vara genomsläppligt och bräddmöjlighet till en dagvattenledning bör finnas om magasinet skulle bli fullt.
Om magasinet utförs som en otät konstruktion måste grundvattennivån vara känd och på en sådan nivå att grundvattnet inte fyller upp magasinet. Magasin som anläggs i genomsläpplig mark med risk för spridning av föroreningar bör magasinet förses med tät botten för att motverka grundvattenförorening.
Dimensionering av flödesreglering ut från fördröjningsmagasin bestäms i samråd med Östersunds kommun, Avfall VA.